fbpx

Facebook advertenties werken niet voor mijn bedrijf. Misschien is dat een gedachte die je op dit moment hebt. Wellicht heb je al een keer geadverteerd en behaalde je niet het gewenste resultaat. Of moet je nog je eerste advertentie plaatsen, maar denk je niet dat dit voor jou en je bedrijf is weggelegd. Wat als wij je vertellen dat Facebook advertenties wel werken? Dat het zelfs de nr. 1 strategie is van al onze klanten? Als jij succesvolle Facebook advertenties wilt draaien, dan is het belangrijk om een aantal Facebook advertentiefouten te voorkomen.

In deze blog leer je meer over:

7 Facebook Advertentiefouten die je wilt voorkomen

Facebook wordt steeds strenger en hanteert een streng advertentiebeleid. Naast die regels zijn er ook nog een aantal andere fouten die je wilt voorkomen als je succesvolle Facebook advertenties wilt draaien.

Geen Facebook Pixel op je website hebben staan

Dit is eigenlijk altijd de eerste stap die je moet zetten als je een Facebook advertentieaccount aanmaakt. Zonder de Facebook pixel op jouw website kun je geen:

 • Doelgroepen aanmaken op basis van de mensen die op jouw website zijn gekomen.
 • Aangepaste conversies of eventgebeurtenissen instellen zodat je ook daadwerkelijk kunt meten wat jouw Facebook advertenties je opleveren.
 • Inschrijvers of kopers uitsluiten van jouw lopende advertenties, waardoor mensen Facebook advertenties te zien krijgen van iets dat ze al aangevraagd of aangekocht hebben.

Weet je niet zeker of de Facebook pixel op je website staat? Controleer dit met de Facebook Pixel Helper die je kunt downloaden via Google Chrome. Als hij goed staat geïnstalleerd, dan ziet het er als volgt uit:

De ‘bericht promoten’ knop gebruiken

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Maak geen gebruik van de knop ‘bericht promoten’. Je hebt misschien het idee dat je met deze optie snel een advertentie kunt opzetten en de juiste mensen weet te bereiken, maar het tegenovergestelde is waar.

Je bereikt wellicht wel veel mensen, maar het nadeel is dat je aan de ene kant heel veel mensen bereikt die niet binnen jouw doelgroep vallen en aan de andere kant zijn er veel minder opties beschikbaar die je kunt gebruiken om jouw doelen te behalen. Opties die wel in advertentiebeheer zijn geïntegreerd.

De verkeerde doelstelling

Als je nog niet weet wat een doelstelling is binnen Facebook adverteren of hoe je ze het beste kunt inzetten, dan is het belangrijk om daar meer over te gaan leren. Anders is de kans groot dat je de verkeerde doelstelling kiest voor jouw Facebook advertentie.

Facebook heeft maar liefst 11 doelstellingen waar je uit kunt kiezen en ze worden onderverdeeld in 3 basiscategorieën

Bekendheid

 • Merkbekendheid
 • Bereik

Overweging

 • Verkeer
 • Betrokkenheid
 • Appinstallaties
 • Videoweergaven
 • Leads genereren
 • Chatberichten

Conversies

 • Conversies
 • Verkopen uit catalogus
 • Winkelverkeer
Doelstellingen Facebook Adverteren bij het maken van een campagne

De juiste doelstelling kiezen is essentieel voor het draaien van een succesvolle Facebookadvertentie omdat het veel invloed heeft op hoe jouw Facebook advertenties presteren. Kies je niet de juiste doelstelling? Dan kan dit er zomaar voor zorgen dat je veel tijd en geld verspild aan iets dat niet de gewenste resultaten oplevert.

Een advertentie te lang laten lopen

Kun je een advertentie te lang laten lopen? Wij vinden van wel. Als de kosten laag blijven, dan is het geen enkel probleem om dezelfde Facebook advertentie een tijdje te laten draaien. Merk je dat de kosten beginnen op te lopen? Dan wordt het tijd om jouw Facebook advertentie aan te passen. Vaak zie je na het aanpassen van een Facebook advertentie dat de resultaten weer verbeteren.

Maar hoe kun je jouw advertentie nu het beste aanpassen zonder dat je er teveel tijd aan hoeft te besteden?

Enkele opties:

 • Verander de eerste zin die mensen te zien krijgen
 • Wijzig de zin waar de call to action in staat
 • Verplaats de call to action in de tekst
 • Vervang de tekst van de kop in je advertentie
 • Voeg emoji’s toe, vervang ze of haal ze weg
 • Vervang het beeldmateriaal door een andere foto/video

Niet testen met diverse variaties op je Facebook advertenties

Zonder te testen, kun je niet weten wat voor soort Facebook advertenties beter werken voor jouw doelgroep. Je kunt wel een idee hebben over de best presterende afbeelding of tekst, maar soms komt er uit zo’n test een heel ander resultaat.

Dynamische advertenties zijn een manier om te testen met diverse teksten, beeld en call to action knop. Facebook maakt hier diverse combinaties van en onderzoekt voor jou welke het beste werkt. De combinatie die het beste werkt, zal ook het meeste advertentiebudget krijgen.

De verkeerde doelgroep targeten

Aan wie je jouw Facebook advertenties laat zien, bepaalt grotendeels het succes van jouw advertentie.

Stel dat jij een webshop hebt met corrigerend ondergoed voor vrouwen, dan wil je niet dat mannen dat ook te zien krijgen.

Het is dus ontzettend belangrijk om erachter te komen wie jouw doelgroep is en wie ook het meest geneigd is om actie te ondernemen. Dus kijk ook of de doelgroep die jij in gedachten hebt, daadwerkelijk de doelgroep is die uiteindelijk een aankoop doet.

Maak jij jouw doelgroep te groot, dan betaal jij ook om je advertentie te laten zien aan mensen die niet geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf.

Er zijn binnen Facebook in elk geval 3 doelgroepen die je kunt aanmaken:

 • Aangepaste doelgroepen: Dit zijn warme doelgroepen zoals bijv. je websitebezoekers, je mailinglijst, mensen die je Facebookpagina hebben geliked, etc.
 • Vergelijkbare doelgroepen: Dit zijn doelgroepen die worden gecreëerd door Facebook op basis van de aangepaste doelgroepen die je hebt aangemaakt.
 • Opgeslagen doelgroepen: Je bepaalt zelf de interesses, functies, demografische gegevens, etc. om jouw gewenste doelgroep te targeten.

Je statistieken niet in de gaten houden

De Facebook advertentie draait. En dan? Kijk jij nog naar jouw statistieken? En welke bekijk je dan? Veel ondernemers kijken alleen naar het resultaat. Als dat niet goed genoeg is, wordt de advertentie uitgezet en starten ze met een nieuwe advertentie of geven ze het op.

Het is belangrijk om verder te kijken dan je neus lang is. Er zijn meer statistieken belangrijk dan alleen het resultaat. Want juist als je naar de rest kijkt, weet je waar jij kunt optimaliseren om de resultaten wel te verbeteren.

Houdt er rekening mee dat de eerste tijd echt een tijd wordt van testen en optimaliseren. Het lezen van statistieken en het ondernemen van actie op basis van wat je ziet, is essentieel voor het tot stand brengen van een succesvolle Facebook advertentie.

6 Facebook advertentiefouten die te maken hebben met het advertentiebeleid

We hebben nu alleen de Facebook advertentiefouten toegelicht die veel voorkomen en ervoor kunnen zorgen dat jouw Facebook advertenties niet succesvol zijn.

Er zijn ook een aantal Facebook advertentiefouten die ervoor zorgen dat Facebook jouw Facebook advertentie afkeurt. En als er vaker Facebook advertenties van jou worden afgekeurd, dan kan dit zelfs leiden tot het blokkeren van jouw Facebook advertentieaccount. Mocht dit al zijn gebeurd? Dan lees je hier hoe je dit kunt oplossen.

Gebruik niet te vaak het woord ‘jij’, ‘je’ of ‘jouw

Het is nog net niet het verboden woord op Facebook, maar teveel jij, je of jouw in je advertentietekst schrijven, kan er ook voor zorgen dat je Facebook advertentie wordt afgekeurd. Vooral wanneer je een specifieke groep mensen aanspreekt.

Er zijn verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je een groep niet op deze manier aanspreekt, denk aan:

 • Het verhaal vanuit jezelf vertellen, dus bijv.: ‘Ik was zo moe de laatste tijd.’ In plaats van: ‘Ben jij ook zo moe de laatste tijd?’
 • Een uitspraak in plaats van een vraag, dus bijv.: ‘Wij bieden hulp bij jouw financiën.’ In plaats van: ‘Heb jij geldzorgen? Staan de cijfers al in het rood? Wij helpen jou!’

Wil je meer tips over het schrijven van een pakkende tekst? Wij geven in deze blog 6 tips voor succesvolle Facebook advertentieteksten.

Advertentiebeeld met een button of pijl

Als een foto bijvoorbeeld een ‘play’ button bevat dat mensen het idee geeft dat ze erop kunnen klikken en dat er een video wordt afgespeeld, dan kan dit er al voor zorgen dat je Facebook advertentie wordt afgekeurd.

Ook een pijl in jouw advertentiebeeld die bijvoorbeeld wijst naar de call to action button, kan reden zijn voor Facebook om jouw advertentie af te keuren.

Mocht je toch een button willen toevoegen, zet dan op de button wat er gebeurd wanneer mensen op de afbeelding klikken. Stel dat je een gratis weggever aanbied, dan kun je dus op de afbeelding een knop plaatsen waar de tekst ‘download nu’ op staat.

De landingspagina voldoet niet aan de richtlijnen

Vaak wordt er gedacht dat Facebook alleen kijkt naar de Facebook advertentie, maar niets is minder waar! Facebook kijkt ook naar de landingspagina en je advertentie kan dus ook afgekeurd worden op basis van je landingspagina. Dit kan gebeuren als:

 • De URL van je landingspagina niet klopt en mensen naar een 404-pagina worden gestuurd.
 • De landingspagina een te trage laadtijd heeft. Facebook markeert dit dan ook als een niet werkende landingspagina.
 • Er een verschil lijkt te zijn in waar je het in de Facebook advertentie over hebt en wat op jouw landingspagina staat. Dit kan dan gezien worden als clickbait.

Aanstootgevende inhoud

Facebook keurt advertenties af waarin aanstootgevende inhoud te zien is. Denk aan suggestieve afbeeldingen, afbeeldingen waar veel naakt op te zien is of waar de focus onnodig op bepaalde lichaamsdelen ligt.

Maar ook discriminerende inhoud wordt afgekeurd. Zo is het sinds 2020 bijvoorbeeld ook verboden om zwarte piet te laten zien in een advertentie. Een roetveegpiet mag daarentegen wel.

Voor en na foto’s

Als gewichtsconsulent of personal trainer, kan het misschien een goed idee lijken om te adverteren met voor en na foto’s van je klanten. Helaas wordt dit ook door Facebook afgekeurd. Je kunt deze voor en na foto’s wel op je Facebookpagina of Instagramprofiel zetten, maar er dus niet mee adverteren.

Zelfs foto’s van iemand die bestempeld wordt als ‘perfect’ of de ‘perfecte lichaamsverhoudingen’, kunnen worden afgekeurd.

Verboden producten of services

Er zijn ook nog een aantal producten en services waar niet voor geadverteerd mag worden en wat ertoe kan leiden dat je Facebook advertentie wordt afgekeurd. Denk aan advertenties voor:

 • Drugs
 • Wapens
 • Tabak
 • Onveilige supplementen

En ook advertenties om multilevelmarketing te promoten zijn verboden. Toch zijn er manieren waarop je, ondanks dat je aan multilevelmarketing doet, wel succesvol kunt adverteren.

In deze blog lees je nog meer over het Facebook advertentiebeleid en wat je kunt doen als jouw Facebook advertentie is afgekeurd.