fbpx

Je bent ondernemer en wilt jouw bedrijf onder de aandacht brengen. Het wordt steeds lastiger gemaakt om organisch te groeien, dus zonder advertenties. En als je dan besluit dat je toch echt wilt adverteren omdat je jouw bedrijf sneller wilt laten groeien, dan komt de volgende vraag: Op welk kanaal ga je adverteren? En kies je er één of kies je er meerdere?

Inhoudsopgave:

Online adverteren is essentieel voor jouw bedrijf

Vanaf het moment dat de computer en smartphones hun intrede hebben gedaan, is de manier waarop je jouw bedrijf onder de aandacht kunt brengen drastisch veranderd.

Waar eerst de focus lag op advertenties in kranten, tijdschriften, op de radio en op tv, is deze nu compleet verschoven naar online adverteren.

In 2017 is er een onderzoek gedaan naar hoe lang mensen gemiddeld besteden aan scrollen door social media kanalen. Het resultaat was schokkend! De gemiddelde persoon zal waarschijnlijk meer dan 5 jaar en 4 maanden van zijn leven besteden aan social media. En dan is daar het gebruik van Google niet eens in meegerekend.

Als je dit vergelijkt met andere dagelijkse activiteiten, dan staat het gebruik van social media op nummer 2, naast tv kijken. Best wel schokkend toch?

Maar dit laat wel direct de mogelijkheden van online adverteren zien. Mensen zijn nu eenmaal vaak en veel online te vinden, waardoor de kans groter is dat jij hen bereikt door middel van een online advertentie, dan door een advertentie in de krant of tijdschrift.

Maak je doelgroep helder voordat je online gaat adverteren

Voordat je de keuze kunt maken voor één of meerdere kanalen om te adverteren, is het belangrijk om jouw doelgroep helder te krijgen.

Bij het vaststellen van jouw doelgroep en dus ideale klant kijk je o.a. naar:

 • Leeftijd
 • Geslacht
 • Woonplaats
 • Opleiding
 • Werk
 • Interesses/Hobby’s

Zodra jij jouw doelgroep duidelijk op je netvlies hebt, ga je research doen naar de verschillende kanalen waar jij kunt adverteren zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Google. Probeer geen aannames te doen en duik echt even in deze kanalen. Onderzoek of jouw doelgroep hier aanwezig is.

Zo heerst er bij sommige ondernemers bijvoorbeeld het vooroordeel dat ondernemers heel moeilijk te targeten zijn op Facebook en Instagram. Terwijl je juist op deze kanalen ook heel effectief deze doelgroep kunt targeten.

De targeting opties bij de diverse kanalen verschillen en deze lichten we hieronder toe, zodat jij een welbewuste keuze kunt maken voor het kanaal waar jij advertenties op wilt plaatsen.

Adverteren op Facebook (en Instagram)

Vanuit het Facebook advertentiebeheer kun je advertenties plaatsen op Facebook en Instagram. De mogelijkheden om mensen te targeten zijn eindeloos! Met targeten bedoelen we wat je allemaal kunt instellen om jouw doelgroep te bereiken.

Zo zijn er binnen Facebook 3 mogelijkheden.
Een doelgroep op basis van:

 • Leeftijd, geslacht, woonplaats en eventueel opleidingsniveau, levensgebeurtenissen, branche, interesses, etc.
 • Websitebezoekers, mensen op je mailinglijst, mensen die je pagina leuk vinden, die je volgen op Instagram of die al eens interactie hebben gehad met een bericht of een specifieke video hebben bekeken.
 • Mensen die vergelijkbaar zijn met (de look-a-like doelgroep) de mensen uit de doelgroep die gebaseerd is op websitebezoekers, mensen op je mailinglijst, etc.

Een van de interessante tools om je doelgroep voor Facebook en Instagram advertenties te bepalen, is de doelgroepstatistieken-tool. Stel je vult hier in dat je op zoek bent naar mensen die geïnteresseerd zijn in yoga, omdat jij een online yoga training aanbied of yoga op locatie geeft, dan krijg je een duidelijk overzicht van de demografische gegevens. Zo zie je bijvoorbeeld dat meer vrouwen dan mannen geïnteresseerd zijn in yoga en het grootste deel getrouwd is en hoger onderwijs heeft genoten.

Daarnaast kun je ook nog bekijken waar mensen nog meer in geïnteresseerd zijn die ook geïnteresseerd zijn in yoga.

Wij zijn natuurlijk groot fan van adverteren op Facebook en Instagram en geven in deze blog 9 redenen om te adverteren op Facebook.

LinkedIn adverteren

Op LinkedIn adverteren is vooral voor de B2B-martk erg geschikt. Voor B2C zijn er op de andere kanalen zoals Facebook, Instagram en Google meer en betere mogelijkheden.

Ook bij LinkedIn adverteren kun je targeten op standaard zaken zoals locatie, leeftijd en geslacht. Maar LinkedIn onderscheidt zich, doordat je ook kunt targeten op:

 • Medewerkers van een bepaald bedrijf
 • Mensen met een bepaalde functie
 • Functiegroepen en vaardigheden
 • Look-a-likes van je geselcteerde doelgroep

Die laatste mogelijkheid is vergelijkbaar met de functie van Facebook om je targeting uit te breiden. Verder is het ook mogelijk om met behulp van de LinkedIn Pixel mensen te retargeten die op je website zijn geweest.

Adverteren op Google

Kies je voor Google adverteren? Dan heb je ook een groot scala aan targeting-mogelijkheden. Je kunt jouw Google Ads  campagne(s) op een specifieke doelgroep richten of de biedingen voor een bepaalde doelgroep verhogen.

Er zijn een aantal mogelijkheden, namelijk:

 • Adverteren op websites en apps. In het Google Display Netwerk kun je er zelfs voor kiezen dat je advertenties op een aantal specifieke websites getoond worden.
 • Zichtbaar worden in de zoekresultaten van Google. Wist je dat er zo’n 5 biljoen zoekopdrachten in Google worden ingevoerd?
 • Zichtbaar worden door middel van Google Shopping. Dit is vooral interessant wanneer je een webshop hebt.
 • Video advertenties op streamingsites zoals Youtube.

Het voordeel van adverteren op Google is de exactheid en het feit dat je mensen bereikt die ook daadwerkelijk naar jouw product of dienst op zoek zijn. Stel iemand is op zoek naar een autoverzekering voor een BMW, dan kun je in Google aangeven dat je gevonden wilt worden op Autoverzekering BMW. Binnen Facebook, Instagram en LinkedIn kan dit niet.

Het nadeel van adverteren op Google is dat je ook aanzienlijk hogere budgetten moet inzetten om daadwerkelijk resultaat te behalen.

Een kanaal kiezen om op te adverteren

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft elk kanaal interessante mogelijkheden en zowel voor- als nadelen. Dus er is geen eenduidig antwoord op welk kanaal beter werkt. Het is vooral belangrijk om erachter te komen welk kanaal voor JOU werkt! Stel jezelf eens de volgende vragen en beslis daarna op welke kanaal/kanalen jij wilt gaan adverteren:

 • Aan wie wil je de advertentie(s) laten zien?  
 • Wat is het doel van jouw advertentie(s)?
 • Hoeveel budget heb je op dit moment te besteden?

Wil je graag wat advies ontvangen over welk kanaal het beste bij jou past? Laat dan vooral een reactie achter en deel je doelgroep en je doel met ons.