fbpx

Winacties op Facebook organiseren is een effectieve manier om meer mensen te bereiken, volgers te krijgen en als je het goed organiseert, ook meer klanten. Toch zie ik nog te vaak dat er winacties georganiseerd worden die door Facebook niet worden goedgekeurd. Er is bij ondernemers nog veel onduidelijkheid over wat wel en niet mag. In dit artikel vertel ik je er alles over én geef ik je nog een extra tip over hoe je op een eerlijke manier een winnaar kunt kiezen voor jouw winactie.

Inhoudsopgave

Bepaal je doelstelling voor de winactie

Doelstellingen zijn belangrijk bij alle onderdelen van online marketing. Ook wanneer je een winactie organiseert op Facebook is het belangrijk om stil te staan bij het doel van je winactie. Stel jezelf eens de vraag wat je wilt bereiken met de winactie. Je kunt daarbij denken aan de volgende doelstellingen:

 • Ik wil meer fans voor mijn pagina
 • Ik wil meer bereik en dus naamsbekendheid
 • Het is mijn doel om meer reacties uit te lokken
 • Ik wil meer te weten komen over mijn fans
 • Ik wil meer mensen op mijn mailinglijst

Wat mag je niet doen als je een winactie op Facebook organiseert?

Ik liet het eerder al een beetje doorschemeren: Facebook heeft strenge regels opgesteld voor winacties. En dat is niet geheel zonder reden. Er werden regelmatig Facebookaccounts aangemaakt die alleen maar gebruikt werden om mee te doen aan like, share en winacties op Facebook. Dat wordt als spam gezien en is dus iets wat Facebook zoveel mogelijk wilt voorkomen.

De volgende dingen mag je niet doen:

 • Mensen vragen om je pagina te liken om kans te maken op de prijs is tegen de regels van Facebook;
 • De voorwaarde stellen aan je fans dat zij je bericht moeten delen;
 • Je mag ook niet als voorwaarde opnemen dat fans iemand anders of zichzelf taggen in het bericht;
 • Facebook wil niet verantwoordelijk worden gesteld voor jouw winacties. Je moet daarom ook in je bericht vermelden dat Facebook de actie niet sponsort.

Nu lijkt het misschien alsof je niets mag en je nooit je doelstelling gaat bereiken, maar dat is niet helemaal waar gelukkig! Je kunt namelijk je fans wel vragen om te volgen, taggen of delen, maar je mag het niet als voorwaarde stellen om te kunnen winnen.

Wat zijn de gevolgen als jij je niet aan de regels van Facebook houdt?

Organiseer jij een winactie op Facebook en leef je niet de regels na die zij hebben opgesteld, dan loop je het risico dat jouw account wordt opgeschort. En dat is eeuwig zonde! Daarom adviseer ik je om je echt aan de Facebook Guidelines te houden.

Je verliest dan namelijk je Facebookpagina en moet weer helemaal opnieuw beginnen met het maken van een pagina, het vullen daarvan en het opbouwen van pagina-likes.

Een winactie op Facebook: Wat mag er wel?

Er zijn nog voldoende dingen die je wél mag doen met een winactie. Zo kun je jouw fans vragen om:

 • Je bericht van de winactie te liken, zo lang je het maar niet als voorwaarde stelt om te winnen;
 • Een reactie onder het bericht achter te laten

Het voordeel van de vraag om je pagina te liken is dat jij die mensen kunt uitnodigen om ook fan te worden van jouw Facebookpagina. Dit doe je als volgt:

Stap 1: Je gaat naar het bericht dat je geplaatst hebt voor de winactie en klikt op de aantal likes.

pagina likes op Facebook verhogen

Stap 2: Je klikt op uitnodigen. Staat er ‘uitgenodigd’ of ‘vind ik niet meer leuk’, dan kun je verder geen actie ondernemen.

Verzamel e-mailadressen met winacties

Ik raad wel aan om niet alleen om een like of reactie te vragen. Er zijn namelijk nog steeds ontzettend veel mensen die van winactie naar winactie hoppen op zoek naar gratis dingen. En wat is dan een like of reactie echt waard? Als diegene vervolgens nooit meer interactie heeft met jouw Facebookpagina, dan heb je er wel een like bij, maar geen klant.

Stuur mensen daarom door naar een pagina op je website waar ze hun e-mailadres kunnen achterlaten om kans te maken op de prijs.

Dit is echt super waardevol! Je bereikt mensen namelijk niet alleen via Facebook, maar kunt ze later ook nog informatie toesturen die relevant is voor hen en in lijn ligt met de winactie. Denk bijvoorbeeld aan een kortingscode als ze niet gewonnen hebben of een extra cadeautje bij hun bestelling als ze binnen een week bestellen.

Daarnaast heeft het doorsturen van mensen naar je website nog een extra voordeel: Je kunt ze later op Facebook nog een advertentie laten zien. Twee vliegen in één klap dus! Om dit te doen is het wel van belang dat je de Facebook Pixel op je website hebt geplaatst.

Voorbeelden van winacties op Facebook

Om je wat inspiratie te geven voor het organiseren van een winactie op Facebook, volgen hieronder een tweetal voorbeelden.

Michael Pilarczyk

Michael Pilarczyk heeft een winactie georganiseerd waarbij hij mensen op een slimme manier verleidt om een reactie achter te laten. Hierdoor ontstaat er veel interactie op het bericht en kan het er ook nog eens voor zorgen dat meer mensen ‘Think and grow rich’ bestellen.

Winactie Facebook voorbeeld

SkinnyMint

SkinnyMint verleid mensen om naar een pagina op hun website te gaan en daar hun e-mailadres achter te laten om kans te maken op één van de tien give aways.

Voorbeeld winactie Facebook

Een winactie op Instagram

Wil jij ook beter zichtbaar worden op Instagram? Dan heb ik goed nieuws voor je! Op Instagram gelden de regels van Facebook namelijk (nog) niet. Je mag bij een winactie op Instagram dus wel vragen om:

 • Een X aantal anderen te taggen
 • Je post te liken
 • Jouw Instagrambericht te delen in Instagram Stories en jou daarin te taggen

Houdt er wel rekening mee dat je:

 • Duidelijk aangeeft wat mensen moeten doen om kans te maken op de prijs;
 • Een deadline stelt welke je duidelijke vermeld in de post. Laat ook weten wanneer de winnaar bekend wordt gemaakt;
 • Niet constant winacties plaatst, maar het voldoende afwisselt met andere content;
 • Te maken hebt met kansspelbelasting wanneer je een prijs met een waarde boven €449 weggeeft. Er dient dan 30,1% aan kansspelbelasting betaald te worden. Dit geldt ook voor winacties op Facebook.

Tips voor een succesvolle winactie op Facebook

Om een succesvolle winactie op Facebook te organiseren is het handig om met een aantal zaken rekening te houden en ervoor te zorgen dat dit goed geregeld is. Hier volgen mijn tips voor een succesvolle winactie:

 • Kies voor een prijs die relevant is voor jouw fans en je bedrijf;
 • Krijg meer interactie op je bericht door fans een vraag te stellen. Reacties leveren veel op qua bereik, ongeveer net zoveel als wanneer een bericht wordt gedeeld;
 • Gebruik een afbeelding in je bericht waar een korte tekst op staat en een duidelijke call to action. Wat moet iemand doen na het zien van jouw bericht en om kans te maken op de prijs?
 • Wil je een stapje verder gaan? Kies dan voor een video en schrijf daar een stukje tekst bij. Video’s scoren vaak nog beter dan afbeeldingen. Vergeet ‘m niet te ondertitelen!
 • Maak een advertentie van jouw winactie. In deze blog geef ik je 9 redenen om te adverteren op Facebook.

Hoe kies je een winnaar?

Je hebt de winactie opgezet en deze heeft megaveel reacties opgeleverd. Nu is het tijd om een winnaar te kiezen! Waar je misschien eerst dacht om alle namen op briefjes te schrijven en er één uit een pot te trekken, lijkt dat nu een onmogelijke opgave met al die reacties.

Wel wordt hier vaak ontzettend leuk op gereageerd als je tijdens een Facebook Live laat zien dat alle reacties in een pot zitten en je er één uittrekt. Je kunt dit ook doen door een video op te nemen mocht je het spannend vinden om live te gaan.

Zijn het toch echt teveel reacties, dan kun je een online tool gebruiken die voor jou op een eerlijke manier een winnaar bepaalt. Misschien ken je Fanpagekarma of de app ‘Names in a hat’ wel?