fbpx

Je hebt ontzettend je best gedaan op het maken van je advertentie en dan krijg je de melding: De advertentie is afgekeurd. Balen! Maar hoe komt het nu dat je advertentie is afgekeurd en hoe zorg je ervoor dat je Facebook advertentie wel wordt goedgekeurd?

Moet je daarvoor met Facebook bellen of kun je zelf actie ondernemen? In deze blog gaan we dieper in op alle do’s & don’ts rondom afgekeurde advertenties, hoe je ervoor zorgt dat jouw advertenties in de toekomst niet meer worden afgekeurd en hoe jij contact kunt opnemen met Facebook.

Inhoudsopgave

Waarom wordt mijn Facebook advertentie afgekeurd

Alle Facebook advertenties die worden gemaakt, gaan eerst door een controleprocedure waarbij wordt gekeken of de advertentie voldoet aan het advertentiebeleid.

Hoe werkt het controleproces van Facebook?

Maar hoe werkt dat controleproces nu precies? Facebook kijkt niet alleen naar je advertentie zoals veel mensen denken.  Tijdens het controleproces worden de volgende dingen gecheckt:

 • Advertentietekst;
 • Advertentiebeeld;
 • Inhoud van de landingspagina;
 • Doelgroep(en);
 • Positionering van je advertentie.

Normaal gesproken word je advertentie binnen 24-48 uur goedgekeurd of helaas afgekeurd. Als de advertentie wordt goedgekeurd dan wordt hij direct weergegeven of vanaf de startdatum en tijd die jij hebt ingevoerd.

Redenen waarom een advertentie wordt afgekeurd

Tijdens het controleproces kunnen er diverse zaken zijn waardoor een advertentie wordt afgekeurd:

 • Jouw advertentietekst en -beeld schendt het advertentiebeleid;
 • Je afbeelding bevat teveel tekst;
 • De landingspagina werkt niet omdat er een verkeerde URL is ingevoerd of omdat er een storing is op je website;
 • Je advertentie promoot iets anders dan je op je landingspagina laat zien;
 • De tekst en/of het beeld op je landingspagina schendt het advertentiebeleid.

Wat kun je doen als je Facebook advertentie wordt afgekeurd

Je wilt natuurlijk dat jouw Facebook advertentie zo snel mogelijk goedgekeurd wordt, daarom is het belangrijk om direct actie te ondernemen als je deze melding krijgt. Allereerst is het handig om naar je advertentiebeheer te gaan en de advertentie die afgekeurd is te openen. Je ziet dan de reden staan waarom Facebook de advertentie heeft afgekeurd.

Don’ts

Er is één ding wat je vooral niet moet doen en dat is klikken op ‘handmatige beoordeling aanvragen’. Het ziet er heel verleidelijk uit om dit te doen aangezien je dan zelf geen aanpassingen hoeft te doen. Dit zorgt er alleen wel voor dat je bij Facebook op de radar komt. Iemand gaat dan handmatig jouw advertentie controleren. Misschien wordt hij goedgekeurd, misschien niet.

Als de advertentie dan wel wordt goedgekeurd heb je geluk. Het enige nadeel is dat Facebook nu sneller andere advertenties ook handmatig zal controleren en een stuk strenger is.

Wordt de advertentie weer afgekeurd, dan wordt er vaak alsnog niet een heel erg duidelijke reden gegeven waardoor je nog geen stap verder bent gekomen.

Do’s

Als je Facebook advertentie wordt afgekeurd, is het belangrijk om allereerst te kijken waarom hij is afgekeurd. Dit wordt beknopt weergegeven, maar in het advertentiebeleid kun je meer informatie hierover vinden. Hier lichten we ook meer toe over wat de meest voorkomende redenen zijn dat een advertentie wordt afgekeurd en hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw advertentie wel wordt goedgekeurd.

Help! Mijn advertentie is afgekeurd
Voorbeeld van een melding als je advertentie is afgekeurd

Mocht je bijvoorbeeld deze melding krijgen, dan is het belangrijk om te controleren of:

 • Jouw advertentietekst niet in gaat op persoonlijke kenmerken zoals benoemd worden in de melding. Stel je bent een coach voor mensen met een burn-out, dan mag je bijvoorbeeld niet de zin: “Ben jij de laatste tijd ook zo vermoeid? Slaap je slecht? Heb je veel last van stress? Dat kunnen tekenen zijn dat jij een burn-out hebt.”;
 • Er in het advertentiebeeld geen persoonlijke kenmerken worden benoemd, mocht je tekst in je afbeelding hebben staan;
 • Jouw landingspagina geen persoonlijke kenmerken suggereert.

Op basis van de reden waarom je Facebook advertentie is afgekeurd, ga je jouw advertentie bewerken. Je past hem op zo’n manier aan dat hij wel voldoet aan het advertentiebeleid naar jouw idee en klikt opnieuw op publiceren.

Zorg ervoor dat je er echt 100% zeker van bent dat de advertentie nu wel wordt goedgekeurd. Als advertenties vaker worden afgekeurd, dan kan dit namelijk leiden tot het sluiten van jouw advertentieaccount door Facebook.

Redenen waarom een advertentie wordt afgekeurd

Er zijn allerlei redenen waarom een advertentie wordt afgekeurd. Het advertentiebeleid is best droge kost en ook nog eens redelijk veel om te lezen. De 3 meest voorkomende redenen van afkeuring worden hier toegelicht, inclusief tips hoe jij ervoor zorgt dat jouw Facebook advertenties worden goedgekeurd.

De advertentie benoemt persoonlijke kenmerken

Dit is één van de belangrijkste richtlijnen in het beleid van Facebook en werd eerder in deze blog al als voorbeeld getoond. De advertentie mag dus geen directe of indirecte beweringen of implicaties met betrekking tot iemands ras, etnische afkomst, religie, overtuiging, leeftijd, seksuele geaardheid of activiteiten, genderidentiteit, handicap, medische toestand (fysiek en mentaal), financiële status, lidmaatschap van een vakbond, strafblad of naam hebben.

Nu raak je misschien al een beetje in paniek en denk je: Help? Hoe schrijf ik dan een goede advertentietekst die ook nog eens mijn doelgroep aanspreekt als dit allemaal niet mag?

Er zijn een tweetal dingen die je kunt doen om een advertentie alsnog goedgekeurd te krijgen bij deze melding:

# 1 Geen vraag stellen in de eerste zin waar ‘je’, ‘jij’ of ‘jouw’ in voorkomt.

Vaak wordt gedacht dat als je een vraag stelt in de eerste zin van de advertentie, dat mensen sneller triggert om verder te lezen. Dat is ook zo, maar het zorgt ook direct voor een grotere kans op het afkeuren van jouw Facebook advertenties. Tenminste, als je er ‘je’, ‘jij’ of ‘jouw’ in zet. En dat is nogal snel het geval bij een vraag! Het is belangrijk om jouw vraag zo om te vormen dat het niet meer persoonlijk op de ander betrokken wordt of om er geen vraag van te maken, maar een andere prikkelende zin.

Hieronder enkele voorbeelden van wat wel en niet mag. Zorg ervoor dat je ook in de rest van de advertentietekst niet teveel ‘je’, ‘jij’ en ‘jouw’ gebruikt.

AfgekeurdGoedgekeurd
Heb jij een burn-out?Vaak vermoeid? Snel geïrriteerd? Lusteloos? Allemaal tekenen van een burn-out.
Wil jij graag afvallen?Ik vond mijzelf vroeger te zwaar. (Vervolgens ga je in op jouw verhaal en eindig je met: Herkenbaar? + de Call to Action)
Ben jij een ondernemende vrouw tussen de 30 en 40 jaar?Ondernemende vrouwen opgelet!

Benieuwd naar nog meer voorbeelden? Bekijk ze hier.

#2 Pas storytelling toe

Focus minder op het aanspreken van de ander. Het werkt ook heel erg goed om te focussen op jouw verhaal, kun je al makkelijker een advertentietekst schrijven die wordt goedgekeurd en waar jouw doelgroep zich in herkent.

Vertel bijvoorbeeld over hoe jij je voelde toen je een burn-out kreeg. Wat je toen bent gaan doen om dit te veranderen en hoe jij je nu voelt. Vervolgens kun je dan een Call to Action plaatsen die leidt naar jouw gratis weggever. Je kunt nog kort de voordelen opsommen of wat diegene gaat leren als hij of zij zich inschrijft.

De advertentie heeft betrekking op de persoonlijke gezondheid

Dit is misschien ook wel één van de lastigste om creatief mee om te gaan als je in een branche zit die zich richt op de gezondheid van mensen en dan met name op diëten. Je mag bijvoorbeeld niet:

 • Afbeeldingen tonen waarop onverwachte en/of onwaarschijnlijke voor- en -na resultaten te zien zijn;
 • Een negatief zelfbeeld bij de ander impliceren;
 • Stimuleren om dieet-, afval- of andere gezondheidsproducten te kopen.

Bekijk hier de voorbeelden van afbeeldingen die je wel mag gebruiken volgens het advertentiebeleid.

Wat betreft je advertentietekst is het belangrijk om woorden zoals dieet, afvallen en gewicht te vermijden. In het begin is het soms even zoeken hoe je hier creatief mee kunt omgaan, maar denk eens aan:

 • Het vertellen van je eigen verhaal. Als je ‘ik’ gebruikt in plaats van dat je de ander erop aanspreekt, is de kans al groter dat het wordt goedgekeurd. Nog steeds is het belangrijk om de woorden zoals hierboven benoemd waren te vermijden.
 • Het gebruik van woorden/zinnen zoals: te zwaar, Die broek zit toch wel erg strak de laatste tijd, kloppen die cijfers op de weegschaal wel? Etc.

Er wordt onterecht gebruikgemaakt van een merk

Dit wil niet zeggen dat je niet over merken mag communiceren in je advertentie. Het is alleen wel van belang dat je het merk in zijn waarde laat en er geen commerciële doelen aan zijn verbonden waardoor het lijkt alsof er een samenwerking is met dat merk.

Stel dat jij een cursus hebt over het maken van Instagram Stories, dan kun je het woord Instagram niet echt vermijden. Je mag alleen niet suggereren dat er sprake is van een samenwerkingsverband en het is belangrijk dat je het woord goed schrijft. Typ je instagram zonder hoofdletter, dan is de kans ook al groter dat de advertentie wordt afgekeurd.

Mijn advertentie wordt nog steeds afgekeurd, wat nu?

Als jouw Facebook advertentie wordt afgekeurd nadat je alle aanpassingen hebt doorgevoerd, dan kun je deze 2 dingen het beste doen:

 1. Contact opnemen met Facebook. Niet via de knop ‘handmatig beoordelen’, maar door te chatten met Facebook.
 2. Aan een Facebook Advertentie Expert vragen waar het aan zou kunnen liggen. Dit kun je binnen je eigen netwerk doen of met een oproep op Facebook. Diegene die de training Succesvol Adverteren op Facebook volgen, krijgen automatisch een half jaar toegang tot de besloten community waar ze al hun vragen kunnen stellen.

Probeer in elk geval het aanvragen van een handmatige beoordeling in alle gevallen te vermijden.

Contact opnemen met Facebook

Wil je bellen met Facebook over je afgekeurde advertentie? Dat is helaas niet mogelijk. Ze houden hun telefoonnummer goed geheim, maar gelukkig is er wel een andere manier om contact op te nemen met Facebook. Je kunt tijdens kantooruren namelijk met ze chatten en buiten kantooruren kun je ze mailen. Neem hier contact op met Facebook. In onderstaande screenshots laat ik je zien hoe je dit doet.

 1. Je gaat allereerst naar de Facebook Business Manager.
 2. Vervolgens klik je op de vraagteken in het rondje. Op het screenshot zie je één versie van het advertentiebeheer, maar er circuleren er meerdere. Bij de nieuwe versie zit dit icoontje linksonder. Contact opnemen met Facebook
 3. Vervolgens opent er aan de rechterkant een venster ‘help’ en klik je op ‘Helpcentrum’ Bellen met Facebook
 4. Daarna klik je op ‘ondersteuning’ rechtsboven. Facebook Support
 5. En op deze pagina kun je contact opnemen per e-mail of via de chat. De chat is alleen tijdens kantooruren beschikbaar. Telefoonnummer Facebook