fbpx

Je vraagt jezelf misschien af of het zin heeft om Facebook advertenties in te zetten als onderdeel van jouw online marketing strategie. De angst heerst vaak dat dit weggegooid geld is en niets oplevert, behalve misschien wat extra pagina-likes. Eerder schreef ik al over 9 redenen waarom je zou moeten adverteren op Facebook. Door onderstaande stappen te volgen, zet jij een Facebook advertentie strategie op die ervoor zorgt dat jij succesvolle Facebook advertenties kunt opzetten die zorgen voor meer klanten en omzet.

In dit artikel komen de volgende stappen naar voren:

Stap 1: Facebook Business Manager aanmaken

De Facebook Business Manager is een must have voor jou als ondernemer als jij succesvol wilt adverteren op Facebook. Een aantal voordelen van de Facebook Business Manager:

 • Je kunt jouw advertentieaccount(s) en Facebook pagina(‘s) beheren vanaf één plek.
 • De resultaten en betalingen staan in een handig overzicht en kun je in één oogopslag zien.
 • Jouw malinglijst/klantenlijst kan ingezet worden als doelgroep om mee te adverteren of om een vergelijkbare doelgroep van te maken.
 • Je kunt anderen toegang verlenen tot je Facebookpagina en advertentieaccount. Dat is handig als je uiteindelijk besluit om je Facebook advertenties uit te besteden, maar ook wanneer je bijvoorbeeld samenwerkt met iemand die de berichten op jouw Facebookpagina plaatst.
 • De kans dat je gehackt wordt is vele malen kleiner aangezien de Facebook Business Manager erg goed beveiligd is.

Heb je al een Facebookpagina en advertentieaccount? Dan kun je die makkelijk en snel toevoegen aan de Facebook Business Manager. Heb je dit nog niet? Geen probleem! Het is ook mogelijk om vanuit de Facebook Business Manager een nieuwe Facebookpagina en advertentieaccount aan te maken.

Stap 2: Jouw ideale klant bepalen

Misschien heb je wel al een idee van jouw ideale klant, maar besteed toch voldoende tijd aan het bepalen van jouw ideale klant. Je moet diegene als het ware voor je kunnen zien.

Dit is één van de belangrijkste stappen van het opzetten van je Facebook advertentie strategie. Als jij jouw ideale klant namelijk niet helder hebt, wordt het lastig om goede doelgroepen op te zetten en bereiken jouw Facebook advertenties niet de juiste mensen.

Schrijf eens alle kenmerken van jouw ideale klant op. Denk daarbij aan:

 • Geslacht
 • Leeftijd
 • Woonplaats
 • Opleidingsniveau/vakgebied
 • Interesses
 • Gezinssituatie/relatiestatus

Als je dit lastig vind, kun je gebruik maken van Facebook Doelgroep Statistieken. Ook kun je op forums kijken waar jouw ideale klant zich mee bezighoudt. Let dan ook direct op de manier waarop ze vragen stellen of reageren. Dit helpt je later ook bij het schrijven van de Facebook advertentie teksten.

Stap 3: Doelstellingen formuleren

Om successen te behalen met jouw Facebook advertenties is het belangrijk dat je voordat je gaat adverteren doelstellingen formuleert voor je Facebook advertentiestrategie. Doe je dit niet, dan kun je niet bepalen of jouw advertenties succesvol zijn en kun je dus ook niet bijsturen en je advertenties optimaliseren.

Zorg ervoor dat jij jouw doelstellingen SMART formuleert, dat wil zeggen:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdsgebonden

Een voorbeeld van een SMART doelstelling is bijvoorbeeld: Ik wil binnen 1 maand X aantal inschrijvingen voor mijn weggever waarbij ik per inschrijving maximaal €1 betaal.

Aan de hand van jouw SMART doelstelling, kun je vervolgens ook een doelstelling op Facebook kiezen voor jouw Facebook advertentie.

Stap 4: Koude, warme en hete advertentiestrategie

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat iemand gemiddeld 6-8 interacties nodig heeft voordat diegene overgaat tot aankoop van een product of dienst. Dat geldt zeker ook voor Facebook. Mensen zijn namelijk niet op zoek naar jouw product of dienst zoals ze dat wel zijn als ze bijvoorbeeld op Google zoeken.

Door het onderzoek naar jouw ideale klant wat je eerder hebt gedaan, weet je wel precies hoe je hun interesse moet wekken omdat je weet wat ze interessant vinden en/of waar ze behoefte aan hebben.

Ik verdeel daarom de Facebook advertentie strategie altijd onder in:

 • Koude strategie
 • Warme strategie
 • Hete strategie

Facebook advertentiestrategie – Koud

De koude strategie moet ervoor gaan  zorgen dat mensen geïnteresseerd raken in jouw bedrijf en de producten en/of diensten. Deze mensen moeten jou gaan herkennen zodat ze al iets warmer worden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een advertentie naar jouw blog toe of om meer pagina-likes te krijgen.

Facebook advertentiestrategie – Warm

Mensen herkennen jou inmiddels al en nu is het van belang om ze meer betrokken te maken zodat je ze langzaam kunt aanzetten tot een aankoop. In deze fase kun je bijvoorbeeld gaan vragen om een e-mailadres zodat je een gratis weggever kunt toesturen. In sommige branches, bijvoorbeeld voor webshops, is het in deze fase ook al mogelijk om laaggeprijsde producten te verkopen via Facebook advertenties.

Facebook advertentiestrategie – Heet

Inmiddels hebben mensen hun e-mailadres achtergelaten voor een gratis weggever of hebben ze al een aankoop van een laag bedrag gedaan. Nu is het belangrijk dat mensen (nog) een aankoop doen van een product of dienst. In deze fase focus je dus echt op verkoop.

Ga aan de slag met het formuleren van de diverse SMART-doelstellingen voor elke fase van jouw Facebook advertentiestrategie en bepaal wat voor een soort advertenties je aan welke doelgroep wilt laten zien. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en dit voor jezelf uit te werken.

Stap 5: Facebook Pixel & Conversies

Heb je nog geen Facebook Pixel aangemaakt en op je website geplaatst, dan wordt het daar nu hoog tijd voor! De Facebook Pixel is een stukje code dat je op je website plaatst en dat ervoor zorgt dat er bijgehouden wordt wie er op jouw website komen. Daardoor kun je in het Facebook advertentiebeheer:

 • Doelgroepen maken van jouw websitebezoekers
 • Precieze cijfers terugzien m.b.t. websitebezoekers, aanmeldingen voor je weggever en verkopen

Om jouw Facebook advertenties te kunnen optimaliseren voor aanmeldingen voor je weggever en/of voor verkopen, is het belangrijk om aangepaste conversies en/of conversiegebeurtenissen in te stellen. Dit kun je instellen zodra je de Facebook Pixel op je website hebt staan. Het is dan mogelijk van bedankpagina’s aangepaste conversies te maken of van klikken op knoppen eventgebeurtenissen.

Stap 6: Doelgroepen maken

Bij de tweede stap heb je jouw ideale klant helemaal uitgewerkt. Deze uitwerking kun je er weer bij pakken wanneer je aan de slag gaat met het aanmaken van doelgroepen.

Binnen Facebook zijn er 3 verschillende doelgroepen die je kunt aanmaken:

 • Opgeslagen doelgroep
 • Aangepaste doelgroep
 • Vergelijkbare doelgroep

Opgeslagen doelgroep

Een opgeslagen doelgroep is een doelgroep gebaseerd op (demografische) gegevens en andere zaken zoals interesses, opleidingsniveau, vakgebied, etc. Bij het maken van deze doelgroep pak je de uitwerking van jouw ideale klant er dus bij.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden bij het instellen van deze doelgroep, maar kijk tijdens het maken van deze doelgroep wel naar de doelgroepgrootte. Kan dit volgens jou kloppen of ben je misschien te specifiek geweest? Of heb je juist teveel informatie toegevoegd waardoor de doelgroep veel groter is?

Soms is het beter om met diverse opgeslagen doelgroepen te testen. Stel dat jouw advertenties gericht zijn op mensen die willen afvallen. Dan kun je in één doelgroep allerlei interesses zetten zoals diverse diëten, misschien ook wel plussize kleding of bepaalde kookboeken. De doelgroep kan daardoor heel erg groot worden. Dus je kunt er ook voor kiezen om één doelgroep aan te maken die zich alleen focust op diëten en een andere doelgroep die zich richt op plussize kleding/corrigerend ondergoed, etc.

Aangepaste doelgroep

Een aangepaste doelgroep binnen Facebook adverteren is een doelgroep gebaseerd op:

 • Websitebezoekers
 • Mailinglijst/klantenlijst
 • Facebook-pagina
 • Instagram-bedrijfsprofiel
 • Videoweergaven
 • Leadformulier
 • Evenementen
 • Instant Experience
 • Appactiviteit

Dit valt dus onder de warme doelgroep aangezien deze doelgroepen gebaseerd zijn op mensen die jou al kennen. Dat kan zijn doordat ze op je website zijn geweest, maar ook omdat ze je bijvoorbeeld volgen op Facebook. Daarnaast kan het ook zelfs een hete doelgroep zijn wanneer het je klantenlijst betreft of mensen die op de bedankpagina zijn gekomen na het doen van een aankoop.

Vergelijkbare doelgroep

De vergelijkbare doelgroepen zijn gebaseerd op de aangepaste doelgroepen die je hebt gemaakt. Dit gaat dus weer om een koude doelgroep waarbij Facebook gaat kijken welke mensen lijken op de mensen die nu al in jouw warme doelgroep zitten.

Een vergelijkbare doelgroep is dus ontzettend krachtig aangezien Facebook veel meer gegevens heeft verzameld over bijvoorbeeld jouw huidige klanten dan dat jij hebt. Facebook weet precies welke interesses diegene heeft op basis van de Facebookactiviteit en ook de websites die iemand bezoekt waar een Facebook Pixel op staat.

Stap 7: Een kick-ass advertentie maken

Als je de vorige stappen doorlopen hebt, is het nu tijd om een kick-ass succesvolle Facebook advertentie te maken. Of een advertentie iemand aanspreekt of niet, is natuurlijk verschillend per persoon. Toch is het zo dat je op basis van het onderzoek naar je ideale klant, de Facebook advertentie zo kunt maken dat het zoveel mogelijk mensen aanspreekt.

Bij het maken van je advertentie is het belangrijk om te letten op:

 • Beeld: Bevat de Facebook advertentie een duidelijke en opvallende afbeelding die de doelgroep aanspreekt? Stel je wilt mannen aanspreken, dan werkt het waarschijnlijk niet als de kleuren op de afbeelding voornamelijk inspelen op vrouwen. Voor het maken van jouw advertentiebeeld kun je gebruik maken van het gratis programma Canva
 • Relevantie: Is jouw advertentie relevant voor diegene die hem te zien krijgt? Sluit het aan bij de behoeften en wensen van jouw ideale klant?
 • USP: Bevat jouw advertentie een unique selling point die de gebruiker overhaalt tot actie?
 • CTA: Heeft je advertentie één duidelijke Call to Action? Het is belangrijk dat er maar één in staat en dus niet meerdere.

Bij het schrijven van jouw advertentieteksten is het belangrijk dat je voordelen benoemt die direct van toepassing zijn en voordelen op de lange termijn. Door zowel de voordelen op korte als op lange termijn te benoemen als bijvoorbeeld iemand zich inschrijft voor jouw gratis weggever of een aankoop doet voor jouw online training, is de kans groter dat iemand daadwerkelijk tot actie overgaat.

Zorg ervoor dat niet alleen je Facebook advertentie er ontzettend goed uitziet, maar optimaliseer ook jouw landingspagina. Als jouw landingspagina er niet goed uit ziet of het lastig maakt voor mensen om zich in te schrijven of te bestellen, dan kan jouw advertentie nog zo goed zijn, maar zullen de resultaten alsnog tegenvallen.

Nog een extra tip: Zorg ervoor dat je bekend bent met het Facebook advertentiebeleid. Hiermee voorkom je dat advertenties onnodig worden afgekeurd. Wanneer jouw advertenties regelmatig worden afgekeurd, kan dat namelijk leiden tot het sluiten van jouw Facebook advertentie account.

Stap 8: Facebook advertenties maken

Nu je jouw Facebook advertentie strategie stap voor stap hebt uitgewerkt, is het belangrijk om jouw Facebook advertenties ook daadwerkelijk te gaan maken. Zodra je hiermee start is het belangrijk om te weten dat je bij het maken van een Facebook advertentie 3 onderdelen tegenkomt, namelijk:

 • Campagne
 • Advertentieset
 • Advertentie

Campagne

Zodra je start met het maken van een Facebook advertentie, kom je allereerst uit bij de campagne. Je kiest één van de doelstellingen en stelt hier het budget in. Op dit moment kun je dit ook nog op advertentiesetniveau invullen, maar uiteindelijk is het alleen nog maar op campagneniveau mogelijk. Facebook verdeelt dan vervolgens zelf het budget als jij meerdere advertentiesets onder één campagne plaatst.

Advertentieset

Afhankelijk van de doelstelling die je gekozen hebt, vul je bij de doelstelling conversies bijvoorbeeld de conversiegebeurtenis in waar je voor wilt optimaliseren.

Verder komen hier nog de volgende punten aan bod die je moet instellen:

 • Dynamisch advertentiemateriaal: Je kunt voor dynamisch advertentiemateriaal kiezen zodat je meerdere afbeeldingen, teksten, kopregels en beschrijvingen kunt toevoegen. Facebook test dan welke combinatie het beste werkt en zal de beste combinatie aan jouw doelgroep laten zien.
 • Looptijd: Je vult hier in wanneer de advertentie moet starten en eventueel wanneer hij moet eindigen.
 • Doelgroep: Je hebt van tevoren al bepaald welke doelgroep(en) welke advertentie te zien krijgen. Hier voeg je de desbetreffende doelgroep toe aan wie jij deze Facebook advertentie wilt laten zien.
 • Plaatsingen: Je kunt hier zelf aangeven waar de Facebook advertentie vertoond wordt. Ik raad af om automatische plaatsingen aangevinkt te laten staan aangezien elke plaatsing ook weer andere formaten vraagt qua beeld en ook de tekst soms beter anders geformuleerd kan worden.

Advertentie

Je hebt bij de vorige stap al een advertentietekst geschreven en beeld opgemaakt. Die kun je bij dit onderdeel toevoegen. Heb je gekozen voor dynamische advertenties, dan kun je op het plus-teken klikken om nog een tekst, kop, beschrijving of afbeelding toe te voegen.

Ook bepaal je welke knop er onder je advertentie komt te staan. Je hebt verschillende opties om uit te kiezen.

Extra tip: zorg ervoor dat jouw campagne, advertentieset en advertentie een duidelijk herkenbare naam krijgen zodat je, wanneer je meerdere advertenties hebt lopen, ze makkelijk terug kunt vinden.

Stap 9: Rapportage & optimalisatie

Het analyseren van je Facebook advertenties is super belangrijk voor het optimaliseren van je resultaten. Dit is niet iets wat je eenmalig doet, maar iets waar je wekelijks of zelfs dagelijks even tijd voor vrij maakt. Door het analyseren van je resultaten, kun je ook kosten besparen waardoor Facebook adverteren goedkoper wordt.

Voor het analyseren van de resultaten kun je de rapportage functies in Facebook advertentiebeheer gebruiken. Je kunt hier allerlei statistieken mee naar voren halen. Je kiest de statistieken die voor jou het meest belangrijk zijn. Persoonlijk hanteer ik altijd de volgende statistieken die ik aanvul, afhankelijk van de advertentiedoelstelling:

 • Uitgegeven bedrag of besteed bedrag
 • Weergaven
 • Klikken op links
 • CTR (doorklikratio voor klikken op links)
 • CPC (kosten per klik op link)
 • CPM (kosten per 1000 weergaven)
 • Frequentie
 • Kwaliteitsscore, betrokkenheidspercentage, score conversieratio

Heb je gekozen voor de doelstelling conversies, dan kun je bovenstaande statistieken nog aanvullen met conversie en kosten per conversie.

Op basis van deze gegevens ga jij jouw Facebook advertentie verder optimaliseren waar mogelijk. Houdt er rekening mee dat niet alleen jouw Facebook advertentie bepalend is voor jouw succes. Dit is ook afhankelijk van jouw landingspagina, bedankpagina, salespagina, e-mailfunnel, kwaliteit van de weggever, salesgesprekken, etc. Het zijn dus niet alleen de resultaten van de Facebook advertenties die je moet analyseren, maar eigenlijk alle marketingcijfers die bijdragen tot aankopen binnen jouw bedrijf.