fbpx

We hebben het allemaal gehoord: de nieuwste iOS 14 update voor Apple gebruikers heeft grote impact op Facebook adverteerders. Met deze update wil Apple haar gebruikers beschermen, door standaard in te stellen dat Apple gebruikers hun activiteiten niet gevolgd mogen worden met behulp van data-tracking. Tenzij de gebruiker dit handmatig wijzigt.

Kort gezegd betekent dit dat een app als Facebook niet meer kan doorgeven welke acties er door de bezoeker worden uitgevoerd op externe websites naar aanleiding van een advertentie. We laten je graag zien wat de gevolgen daarvan zijn en hoe jij het simpel kan oplossen.

Wat zijn de gevolgen van de iOS 14 update voor Facebook adverteren?

Je kan natuurlijk zelf ook al wel bedenken dat dit van invloed is voor iedereen die op Facebook wil adverteren. Want hoe moet je nu weten of iemand een aankoop heeft gedaan op jouw site met behulp van jouw advertentie? En hoe kan Facebook nu nog advertenties optimaliseren op basis van aankopen?

Normaliter werkt het namelijk zo:

 1. Iemand klikt op de link in jouw advertentie
 2. Persoon komt op jouw website -> Pixel start met registreren van activiteit
 3. Vervolgens onderneemt diegene een actie (bv. een aankoop) -> Pixel communiceert naar Facebook dat er een aankoop heeft plaatsgevonden
 4. Persoon verlaat website -> Pixel registreert gegevens van de persoon, waardoor het mogelijk is om diegene met retargeting advertenties nogmaals te benaderen

Maar! Wanneer de data-tracking uitstaat, wat dus automatisch het geval is na de iOS 14 update, kan de Pixel zijn werk niet doen. Hij kan geen gegevens meer registreren van personen. Met als resultaat: minder betrouwbare resultaten én geen retargeting mogelijkheden.

Niet zo vreemd dus dat er gigantisch veel ophef ontstond in Facebook land. Maar Facebook zou Facebook niet zijn, als zij niet met een oplossing zouden komen. Dus haal maar even rustig adem, want het is nog steeds mogelijk om succesvol te adverteren op Facebook.

ios 14 update facebook adverteren

In 3 stappen iOS 14 proof adverteren op Facebook

Op dit moment heeft Facebook 3 belangrijke stappen op een rijtje gezet, waarmee het voor Facebook toch mogelijk is om de nodige informatie binnen te krijgen rondom conversies en de retargeting mogelijkheden.

1. Domein verifiëren

Allereerst heeft Facebook het verplicht gesteld dat jij jouw domein verifieert. Hiermee krijgt Facebook de bevestiging dat jij de eigenaar bent van de website en je niet zomaar verkeer naar een random website stuurt. En daarmee inbreuk maakt op de privacy van de Facebook gebruikers.

Jouw domein verifiëren, hoe werkt dat?

 1. Ga naar business.facebook.com en log in
 2. Klik op ‘Bedrijfsinstellingen’ via de 9 puntjes links bovenaan
 3. Navigeer naar ‘Merkveiligheid’ en klik op ‘Domeinen’
 4. Klik op de blauwe knop met toevoegen
 5. Vul de url van jouw website in
 6. Kies uit de 3 methodes: DNS TXT-record toevoegen, HTML-bestandsupload of Meta-tag verification
 7. Volg de stappen van de door jou gekozen methode en klik daarna op verifiëren

2. Conversies prioriteren

Daarna is het zaak om conversiegebeurtenissen te gaan prioriteren. Wanneer je gebruik maakt van de Facebook Pixel, dan stelt deze je in staat om (aangepaste) conversies te maken. Voor het instellen van een aangepaste conversie, hiervoor kun je een URL opgeven die wordt bezocht nadat een conversie voltooid is.

Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van een e-book en dat jouw bezoeker wordt doorgestuurd naar een bedanktpagina nadat hij zich heeft aangemeld voor jouw e-book. De URL van jouw bedanktpagina kun je dan opgeven als ‘bewijs’ van downloaden. Deze pagina wordt immers enkel bezocht na het downloaden van het e-book.

Maar nu het voor Facebook moeilijker is geworden om dit soort resultaten te meten, hebben zij besloten dat je maximaal 8 conversiegebeurtenissen kan gebruiken. Daarom wil Facebook dat jij aangeeft welke 8 gebeurtenissen voor jouw bedrijf belangrijk zijn.

Dit werkt als volgt:

 1. Ga naar business.facebook.com en log in
 2. Klik op ‘Gebeurtenisbeheer’ via de 9 puntjes links bovenaan
 3. Navigeer naar het submenu ‘Meting van verzamelde gebeurtenissen’
 4. Klik op ‘Webgebeurtenissen configureren’
 5. Selecteer jouw domein en klik op ‘Gebeurtenissen bewerken’
 6. Druk op bewerken

Na het volgen van de stappen kom je in een overzicht met jouw belangrijkste conversiegebeurtenissen. Hier kun je de mate van prioriteit aangeven, gebeurtenissen toevoegen en verwijderen.

3.    Conversions API

Als laatste de Conversions API. Dit kun je vergelijken met de Facebook Pixel. Het gaat in beide gevallen om een stukje code dat het mogelijk maakt om gegevens van bezoekers op te slaan. Het grote verschil is dat je eerst met de Pixel Facebook data liet opslaan en nu ga jij dat met de Conversions API zelf opslaan op je eigen website server.

Hiermee kun je de beperkingen van de Apple iOS 14 update omzeilen. Deze voorkomt data-tracking vanuit apps zoals Facebook, maar het kan geen beperkingen leggen op de data die jij zelf verzamelt via jouw website. Met als resultaat dat jij gewoon alle conversies kan meten en retargeting kan inzetten.

Hoe zet je de Conversions API op jouw website?

 1. Ga naar business.facebook.com
 2. Klik op ‘Gebeurtenisbeheer’ via de 9 puntjes links bovenaan
 3. Navigeer naar het submenu ‘Gebeurtenissen toevoegen’ en kies daar ‘De Conversions API gebruiken’

Daarna krijg je twee opties om de Conversions API te gebruiken: met behulp van een partnerintegratie, zoals WordPress of door het handmatig te installeren. Facebook geeft je zelf de stappen om de API te installeren.

Dus nee, jouw kansen voor Facebook advertenties zijn niet verpest

Goed, het mogen dan wat technische stappen zijn. (Vraag eventueel een webontwikkelaar om hulp!) Maar de iOS 14 update betekent niet het einde van de wereld rondom Facebook adverteren. Je kan nog steeds succesvol adverteren op Facebook. En je bent zeker niet te laat als je nog moet beginnen met adverteren.