fbpx

Facebook blijft zich ontwikkelingen en er worden continue nieuwe functies getest en nieuwe versies uitgerold van Facebook en van het Facebook advertentiebeheer. Dat kan soms best wel frustrerend zijn, vooral als je net doorhebt hoe het werkt. Wij houden je in deze blog op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en updates van Facebook en hoe jij ze optimaal kan inzetten voor jouw Facebook marketingstrategie. Het kan zijn dat niet alle ontwikkelingen van Facebook al voor jou beschikbaar zijn. Dit wordt altijd langzaam naar iedereen uitgerold, dus het kan zijn dat je nog even moet wachten!

In deze blog vind je de volgende onderwerpen terug:
En let op: Deze blog wordt regelmatig door ons geüpdatet, dus sla hem vooral op om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen van Facebook.

Ook houden we je op de hoogte van verwachte ontwikkelingen en updates van Facebook in 2021.

Facebook Business Manager verandert in Facebook Business Suite

De Facebook Business Manager is op dit moment bij veel mensen aan het veranderen. Zo heeft hij weer een nieuw uiterlijk gekregen én dit keer ook een nieuwe naam: Facebook Business Suite. 

Hoe werkt Facebook Business Suite nu precies? En waar kun je het advertentiebeheer vinden binnen de Facebook Business Suite of je Facebookpagina? Lees snel verder, want wij vertellen waar je alles kunt terugvinden in deze vernieuwde Facebook Business Manager. Facebook Business Suite ziet er als volgt uit:

Op de startpagina vind je een aantal zaken terug die je ook in de Facebook Business Manager zag:

 • Waarschuwingen
 • Updates
 • Recente berichten
 • Recente advertenties
 • Statistieken

De onderwerpen aan de linkerzijde, in de donkere balk van de Facebook Business Suite doen het volgende als je erop klikt:

 • Activiteit: Hier worden recente meldingen voor je Facebookpagina en Instagramaccount weergegeven.
 • Postvak IN: Dit brengt je naar je Postvak IN voor Facebook en Instagram en hier zie je alle recente berichten die mensen je gestuurd hebben. Ook kun je hier automatische reacties invoeren als iemand jou een bericht stuurt.
 • Berichten: Hier zie je een overzicht van al je gepubliceerde en geplande berichten.
 • Advertenties: Hier zie je een beknopt overzicht van je advertenties. Wij raden aan om voor het analyseren en optimaliseren van je advertenties, altijd naar advertentiebeheer te gaan.
 • Statistieken: Hier vind je alle statistieken terug m.b.t. je Facebookpagina en Instagramprofiel.
 • Meer tools: Vanuit hier kun je overschakelen naar diverse zaken waar je eerst uitkwam als je links bovenin op 9 puntjes klikte. Zie hieronder het voorbeeld van wat je te zien krijgt als je op Meer tools klikt.

Facebook Advertentiebeheer krijgt een nieuwe lay-out

De grootste verandering binnen Facebook Advertentiebeheer is de lay-out. De navigatie voor de campagnes, advertentiesets en advertenties zijn verschoven naar de linker balk. Als je over de linker balk beweegt met je muis, dan klapt deze ook uit zodat je niet hoeft te onthouden wat de icoontjes betekenen.

Bron: https://www.facebook.com/business/news/improving-ads-manager-and-business-manager

Deze lay-out is ook zichtbaar in het maken van de campagnes waarbij de icoontjes van de Facebookcampagne, advertentieset en advertentie ook zichtbaar zijn aan de linkerkant.

Facebook campagne aanmaken is vernieuwd

Het aanmaken van een Facebook campagne is ook veranderd en heeft nu dezelfde mogelijkheid als bij het versneld aanmaken van een Facebook campagne.

Je kiest allereerst één van de campagnedoelstellingen:

En daarna kun je al direct de naam van je campagne, advertentieset en advertentieset invoeren.

Telefoongesprek op Facebook als bestemming

Je kunt als bestemming nu naast je website en een Facebook-evenement ook een telefoongesprek selecteren. Op deze manier spoor je mensen aan om jou/jouw bedrijf te bellen om een bestelling te plaatsen, meer informatie te ontvangen of een afspraak te plannen. Je kunt alleen voor deze bestemming kiezen als je de doelstelling verkeer gebruikt.

Kies je voor deze knop, dan kunnen mensen op de afbeelding of de knop ‘nu bellen’ bij je advertentie klikken om rechtstreeks met jou in contact te komen. Je kunt bij deze optie instellen wanneer je advertentie zichtbaar is. Het is verstandig om de advertentie alleen te laten zien als je bedrijf geopend is en telefonisch bereikbaar is.

Het resultaat in jouw rapportage kan afwijken van het aantal mensen dat daadwerkelijk heeft gebeld. Dit komt doordat mensen na het klikken op jouw advertentie, kunnen besluiten om je toch niet te bellen.

Aangepaste conversie maken

Conversies zijn acties waarvan jij wilt dat diegene die geklikt heeft op je Facebookadvertentie, ze uitvoert. Conversies kunnen dus zijn: aankopen, bestellingen, inschrijvingen voor je webinar of gratis weggever, etc.

Een aangepaste conversie is een conversie die jij aanmaakt op basis van een bedankpagina waar mensen op terechtkomen na het doen van een aankoop of als ze een gratis weggever hebben aangevraagd. De laatste tijd heeft het aanmaken van een aangepaste conversie voor Facebook Advertenties de laatste tijd nogal voor frustratie gezorgd bij veel Facebookgebruikers. De knop ‘maken’ bleef lichtblauw en het was niet mogelijk om een aangepaste conversie aan te maken. Of toch wel?

Zodra je het trucje weet, is jouw probleem opgelost dat je geen aangepaste conversie op Facebook kunt maken. Je vult de aangepaste conversie in zoals je dit normaal ook zou doen, namelijk door:

 • De naam in te voeren
 • De standaardgebeurtenis te kiezen
 • De URL in te voeren

Zodra je de URL hebt ingevoerd, verschijnt hij nog een keer in een balkje daaronder. Je klikt dan op enter of op de tweede link die tevoorschijn kwam. Daarna wordt de knop ‘maken’ donkerblauw en aanklikbaar.

Waar vind ik de Facebook Pixel

De Facebook Pixel is onlangs goed verstopt door Facebook. Hij stond eerst in het uitgebreide menu. Nu klik je op de 9 puntjes links bovenin. Vervolgens klik je op ‘gebeurtenisbeheer’. Hier vind je de  Facebook pixel en bijbehorende gegevens terug. Ook kun je hier eventgebeurtenissen en aangepaste conversies aanmaken.

De Facebook Pixel toevoegen aan je website

Als jij jouw Facebook Pixel nog niet eerder hebt aangemaakt, dan komt er als je in advertentiebeheer naar gebeurtenisbeheer gaat, automatisch de vraag te staan of je een Facebook Pixel wilt aanmaken.

Je kunt dan alle stappen doorlopen.

Het is echter ook mogelijk dat je hem wel al hebt aangemaakt, maar nog niet op je website hebt geplaatst. Waar eerst de knop voor het instellen van de pixel vrij snel te vinden was, heeft Facebook hem nu iets beter verstopt. Je dient de volgende stappen te volgen als je de Facebook Pixel op je website wilt plaatsen:

 1. Ga naar advertentiebeheer en dan vervolgens naar je gebeurtenisbeheer
 2. Klik op Add Events
 1. Vervolgens klik je op from a new website

Daarna kun je de keuze maken of je de code handmatig wilt installeren op je website of een partnerintegratie wilt gebruiken. Kies de optie die bij jou past.

Download daarna de Facebook Pixel Helper om te controleren of je Facebook Pixel actief is op jouw website.

Event-set up tool van Facebook

Je kunt de event-set up tool van Facebook gebruiken om zonder te programmeren, toch standaardgebeurtenissen toe te voegen. Standaardgebeurtenissen zijn gebeurtenissen die vooraf al worden gedefinieerd door Facebook, maar die je dus ook zelf kunt instellen. Deze standaardgebeurtenissen worden gebruikt om acties van gebruikers op jouw website te loggen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een product aan een winkelwagentje, het starten van het betaalproces, de zoekfunctie op de website gebruiken, etc.

Het is belangrijk om van tevoren:

 • De Facebook pixel op je website te hebben staan
 • Advertentieblokkeringen uit te schakelen in je browser

Om te starten ga je naar jouw advertentiebeheer en vervolgens naar gebeurtenisbeheer.

Je klikt daar op Add events en kiest dan voor ‘From the pixel’. Zie eventueel het kopje ‘De Facebook Pixel toevoegen aan je website’ om te zien waar je dit kunt terugvinden. Er opent zich een nieuw venster en daar klik je op ‘Tool voor gebeurtenisconfiguratie openen’

Vervolgens vul je de URL naar jouw website in en klik je op ‘website openen’.

Jouw website wordt geopend en je krijgt een pop-up venster te zien waarin wat uitleg wordt gegeven. Kies steeds voor volgende en vervolgens kun je aan de slag gaan met het toevoegen van standaardgebeurtenissen.

Instellingen bekijken op campagneniveau

De instellingen zijn uitgebreider te bekijken dan eerst en vanuit jouw rapportage kun je in advertentiebeheer direct zien welke doelgroepen er zijn ingezet en welke doelgroepen zijn uitgesloten. Ook de locatie instellingen zijn zichtbaar.

Ook kun je de geschiedenis bekijken en zien wat er in de campagne is gewijzigd en wanneer.

Inspectietool van  Facebook

Facebook heeft een inspectietool waarmee jij inzicht krijgt in de prestaties van je advertentieset terwijl die nog actief is. Je kunt de advertentie vervolgens optimaliseren.

Je krijgt inzicht in de relatie tussen je:

 • Kosten
 • Bodstrategie
 • Doelgroepverzadiging
 • Overlap in veilingen
 • Concurrentie in de veiling
 • Significante wijzigingen

Je analyseert hiermee drie belangrijke gebieden die de prestaties van je advertentieset kunnen beïnvloeden, waardoor je bepaalde instellingen kunt wijzigen terwijl je advertentieset nog actief is.

Bekijk hier de video waarin ik je deze inspectietool laat zien.

Facebook ontwikkelingen 2021 (verwacht)

Zoals eerder in dit blog al vermeld stond, Facebook is continue bezig met het verbeteren en optimaliseren van Facebook en Facebook adverteren. Daarom houden we je ook alvast graag op de hoogte van de toekomstige ontwikkelingen van Facebook welke op dit moment getest worden of alleen nog maar beschikbaar zijn in andere landen.

Limiet aantal advertenties per advertentieaccount

Veel adverteerders met een groter budget testen met meerdere campagnes, doelgroepen, teksten en beelden tegelijkertijd. Adverteerders met kleinere budgetten, testen vaak met minder verschillende varianten en tegen een lager budget.

Facebook heeft nu besloten om ergens tussen februari 2021 en de zomer een limiet in te stellen voor het aantal advertenties dat vanuit één advertentieaccount actief kunnen zijn. Slechts een klein deel van de adverteerders zal hier de impact van merken, want het gaat om de volgende limieten:

 • 250 advertenties voor bedrijven die minder dan $100.000 per maand besteden.
 • 1.000 advertenties voor bedrijven die minder dan $1.000.000 per maand besteden.
 • 5.000 advertenties voor bedrijven die minder dan $10.000.000 per maand besteden.
 • 20.000 advertenties voor bedrijven die minder dan $100.000.000 per maand besteden.

Je hoeft je dus niet direct zorgen te maken! En deze limieten brengen ook een positieve verandering met zich mee. Bedrijven worden namelijk weer gedwongen om na te denken over welke advertenties ze wel of niet plaatsen. Hierdoor wordt ook de kwaliteit van de Facebook advertenties verhoogd.

Adverteren in Facebookgroepen

In Amerika is het al mogelijk, adverteren in Facebookgroepen. De optie wordt ook in Nederland uitgerold, maar wanneer is op dit moment nog onbekend. Deze advertenties worden ook vertoond in het nieuwsoverzicht, dus niet alleen in de Facebookgroepen.

Facebook advertenties in Facebookgroepen kunnen ervoor zorgen dat je meer sales haalt uit de Facebookgroep waar jij beheerder van bent. Het is wel belangrijk om keuzes te maken in welke advertenties en hoeveel advertenties je laat zien in Facebookgroepen. Laat je teveel Facebook advertenties in je Facebookgroep zien, dan kan dit mogelijk een negatief effect hebben.

Zodra dit in Nederland uitgerold wordt, geven wij er uiteraard meer informatie over!
Tot die tijd is het ook zeker waardevol om te adverteren op Facebook. Wij geven je in deze blog 9 redenen waarom je zou moeten adverteren op Facebook.