fbpx

Wil jij een online programma maken, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Welke tool kun je nu het beste inzetten voor het maken van jouw leeromgeving? Daar zijn de meningen over verdeeld. Wij vinden vooral dat jij jouw eigen afwegingen moet maken, daarom geven we je in dit artikel 10 tools (gratis + betaald) voor het maken van een online programma.

6 bekende systemen voor het maken van een leeromgeving

Wanneer je volledig gelooft in de kracht van een online programma en het maken ervan direct serieus wilt aanpakken, dan is het slim om te investeren in een bekend leersysteem. De bekendere systemen worden veelvuldig gebruikt,  waardoor je verzekerd bent van regelmatige updates en een actieve klantenservice. Hieronder 6 tools voor het maken van een online programma.

1. Huddle

Huddle is een Nederlands systeem dat ontwikkeld is door de jongens van de IMU. Het is een leeromgeving waar je al je online programma’s in kwijt kan en waar je ook direct een community kan vormen. Meestal staan deze twee onderdelen los van elkaar: 1 leeromgeving en 1 community/forum (voor bijvoorbeeld het supporten van je deelnemers). Een ander voordeel is dat Huddle ook een app heeft, waardoor jouw deelnemers ook via hun telefoon deel kunnen nemen aan jouw online programma en community. Wanneer je kiest voor Huddle, krijg je een extra domeinnaam op hun server. Jouw online programma’s staan hiermee op een andere site, los van jouw huidige website als ondernemer.

Bron: Huddle

2. Learndash

Learndash is een plug-in welke je op jouw eigen WordPress website kan integreren. Je zet de plug-in op je website en vervolgens kun je zoveel cursussen maken als je zelf wilt. Hierbij komen ook allerlei mogelijkheden om Learndash te koppelen aan een betaalsysteem zoals WooCommerce, waardoor alles binnen 1 website kan draaien.

tools voor online programma
Bron: Learndash

3. Pluvo

Ook bij Pluvo zet jij een online programma op binnen het systeem van een ander. Het unieke aan Pluvo is dat je betaalt per actieve deelnemer. Waardoor je heel laagdrempelig kan beginnen met het opzetten van een online programma. Wat ze bij Pluvo goed doen is dat ze deelnemers accountable houden met een agenda en reminders. En daarnaast kunnen deelnemers ook met elkaar chatten.  

Bron: Pluvo

4. Kajabi

Een andere grote speler in de markt van leeromgevingen is Kajabi. Een tool waarmee je, als je wilt, je hele website, funnel en online programma kan op zetten. Maar je kan het ook gebruiken voor enkel een online programma. Ook Kajabi komt met een app, waardoor jouw deelnemers kunnen leren waar en wanneer ze maar willen.

tools voor online programma
Bron: Kajabi

5. Learnspot

LearnSpot is een Nederlands leersysteem, wat nog redelijk in de kinderschoenen staat. Ook zij proberen je zoveel mogelijk uit handen te nemen met opties voor verkooppagina’s en een betaalsysteem. Wat betreft het leersysteem is het gewoon een basic, doch effectief, programma waar je al je modules in kwijt kan en de modules vrij kan geven volgens jouw planning.

Bron: LearnSpot

6. Teachable

Last but not least, Teachable. Een programma dat veel wordt vergeleken met Kajabi, want ook dit is weer een systeem waar je bijna alles in kwijt kan: website, verkopen, mailen, etc. Daarnaast hebben ze ook opties voor extra coaching, waarbij deelnemers coachcalls kunnen inplannen met jou.

tools voor online programma
Bron: Teachable

Laagdrempelig beginnen? 4 gratis tools voor jouw online programma

Wanneer je het professioneel wilt aanpakken, is het verstandig om direct voor een betaalde tool te gaan. Het ziet er gelikt uit en het maken van een online training is echt kinderspel. Simpelweg een kwestie van je inhoud invoegen en het programma doet de rest. Maar… wat als je eerst even wilt ervaren of een online programma wel bij je past? Of wat als je wilt testen bij je doelgroep of een online cursus aanslaat? Dan zijn er ook opties om (gratis) laagdrempelig te beginnen. Hieronder 4 gratis tools voor het maken van een online programma.

1. Gebruik je mailsysteem

In een mailprogramma zoals MailBlue is het mogelijk om geautomatiseerd mailtjes te laten versturen. Dit maakt het voor jou heel makkelijk om een online programma te verspreiden via de mail. Je voegt simpelweg linkjes in naar je video’s of andere soorten content en je verstuurt het wanneer jij het wilt laten versturen. That’s it!

2. Facebook groepen

Een andere laagdrempelige optie is om je training in een Facebook groep te zetten. Tegenwoordig heb je enorm veel opties in een groep, zoals het maken van eenheden. Hiermee kun je jouw online training heel overzichtelijk wegzetten. Daarnaast heb je in een Facebook groep natuurlijk ook de mogelijkheid om extra support te geven door te reageren op vragen of een live Q&A te houden.

3. Instagram cursus

Het was een tijd heel populair: de Instagram cursus. Letterlijk een cursus op Instagram. Hoe het werkt? Je laat jouw deelnemers toe tot een besloten Instagram account en je zet al je content in het Instagram profiel. In de vorm van posts, Stories en IGTV’s. Ook hier heb je natuurlijk weer de mogelijkheid om extra support te geven door te reageren op vragen via een Instagram Live.

4. WordPress pagina verbergen

Als laatste kun je ook heel makkelijk een online cursus maken door de inhoud op je website te zetten en deze vervolgens te verbergen voor algemene bezoekers. Bijvoorbeeld door een wachtwoord op je webpagina te zetten en deze enkel te delen met deelnemers.

Ons geheim: eerst verkopen, dan maken

Zo, dat waren 10 ideeën over hoe jij jouw online programma makkelijk in de markt kan zetten. Maar… met het opzetten van een online leeromgeving ben je er natuurlijk nog niet, want dat is misschien wel het makkelijkste gedeelte. Je bedenkt de inhoud, zet het om in een video en je zet het online. Alleen het programma verkoopt zichzelf niet, die taak is aan jou. Inmiddels hebben wij al honderden online programma’s verkocht en daarmee hebben wij een geheim ontrafeld.

Het verschil tussen succes en falen: eerst verkopen, dan maken. Wij raden je aan om eerst in de markt te gaan polsen of er behoefte is aan jouw nieuwe product en deze te gaan verkopen. Zodra je verkoopt, kun je de training gaan maken. Zo weet je zeker dat je je kostbare tijd investeert in waardevolle dingen.