fbpx

Denk jij erover om een online cursus in de markt te gaan zetten? Dan is dit artikel echt een must-read. Veel mensen die een online cursus ontwikkelen doen dat namelijk als volgt: bedenken, maken en dan verkopen. Met als resultaat dat het maanden duurt voordat ze echt wat verkopen. Mits ze een lange adem hebben. De meeste ondernemers geven al eerder op, gooien hun online cursus in de prullenbak en beginnen weer van vooraf aan. Bij Traffic Booster Academy hebben we een andere manier van een online cursus in de markt zetten en we nemen je graag mee in onze 3 stappen om een online cursus te verkopen.

Pre launch: behoefte ontdekken

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er behoefte is aan jouw nieuwe product. Jij als ondernemer kan natuurlijk zelf nadenken over wat interessant zou kunnen zijn. Maar op deze manier weet je niet 100% zeker of er in deze vorm ook behoefte aan is. Daarom is het veel slimmer om met jouw ideale klant in gesprek te gaan. Dit kan op verschillende manieren. Benoem bijvoorbeeld een aantal keer op social media wat je van plan bent, stel vragen in je Stories en ga ook echt in gesprek met je ideale klant.

Waarom het zo belangrijk is om te gaan interviewen? Met een paar simpele trucjes is dit de fase waarin jij jouw eerste 5 klanten binnenhaalt. En het enige wat je daarvoor hoeft te doen is:  een aantal ideale klanten interviewen en aan het eind een goed aanbod doen.

Launch: lekker promoten en online cursus verkopen

Nu je de eerste 5 deelnemers hebt voor jouw online programma, weet je: dit gaat mijn succes worden. Tijd om door te pakken en je online cursus echt te gaan verkopen. Dit is de fase om jouw volledige lanceerplan uit te rollen. Daar moet je niet al te hoge verwachtingen bij hebben hoor, maar wij werken graag met een stappenplan.

Denk aan:

  • Op datum a starten we met adverteren
  • Vervolgens op dag b en c posten we op social media
  • Daarna op datum x, y, en z sturen we mails uit

Deze fase wordt lanceren genoemd, omdat je in deze fase de focus hebt liggen op de promotie van je aanbod. Je zorgt ervoor dat jouw ideale klant het te zien krijgt en je kunt dit zelf zo groot maken als je wilt. Wanneer je kleinschalig lanceert, kan dit de fase zijn waarin je jouw aanbod een aantal keer noemt op social media en zelf mensen benadert in je netwerk. En wanneer je grootschalig lanceert, kun je er een groot feest van maken. 😉 Net waar je zelf zin in hebt.

Je lanceert hierbij met een concreet stappenplan, zodat je precies weet wat je te doen staat en je ook aan dit plan houdt. De promotiefase kan voelen als ‘druk’ en in de lanceerfase komt ook altijd een moment waarop je denkt: “Gaat er ooit nog iemand kopen?” en dat is juist het moment waarop je moet doorpakken. Het stappenplan is daarmee jouw houvast.

Dan denk je misschien: hoe lang moet deze fase duren? Gemiddeld zo’n 1 tot 3 weken. Maar je kan het zo lang maken als je zelf wilt.

online cursus verkopen

Post launch: resultaat verbeteren

Goed, inmiddels heb je de eerste 5 deelnemers vanuit je pre launch en de volgende deelnemers zijn binnengekomen via je launch. Er kunnen twee dingen gebeuren: je bent super tevreden over het resultaat. Of je bent totaal niet blij met het resultaat en je lancering was een grote flop. De post launch is de fase waarin jij jouw resultaten kan verbeteren en/of sky high kan laten gaan.

Dit is de nasleep van jouw lancering. Tijdens een lancering zijn er altijd mensen die twijfelen. En ze twijfelen te lang. Hoe vaak je ook je aanbod benoemt hebt, hoe vaak je ook de deadline van je aanbod genoemd hebt, er blijven altijd mensen achter die het nog niet helemaal weten. Het kan zijn dat je deze in een volgende promotie fase wel binnen kan halen als deelnemer, maar je kan ook de post launch inzetten voor de twijfelaars.

In deze fase kun je bijvoorbeeld in je mails of op social media benoemen dat je je actie nog een paar dagen verlengt wegens succes of dat je de twijfelaars nog een allerlaatste kans geeft. Of wanneer je een beperkt aantal plekken hebt, noem je hoeveel plekken je nog over hebt. Het is hierbij heel erg belangrijk om op de urgentie in te spelen dat het aanbod echt over een paar dagen verdwijnt. (En dit doe je dan ook echt. ;))

Dit kan voelen als pusherig of spammerig, maar weet dat bij een lancering er altijd het meeste wordt gekocht op de allerlaatste dag. Hoe vaak je je aanbod ook benoemt, de laatste dag is key. Dat is het moment waarop jouw potentiële klanten echt worden gedwongen om na te denken en een keuze te maken: wil ik dit wel of wil ik dit niet. Het is dan ook zonde als je deze fase vergeet of niet durft uit te voeren.

In welke fase maak je jouw online cursus?

Wellicht is het je opgevallen dat we in deze 3 fases meteen van behoefte peilen naar verkopen gaan. Misschien vraag je je nu af: wanneer maak ik mijn online cursus dan? Onze visie is: eerst verkopen, dan maken. Alleen op deze manier weet je zeker dat je geen tijd verspilt aan een product dat niemand wilt hebben.

Bovendien kun je prima jouw product maken nadat je hem verkocht hebt. Dan geef je simpelweg jouw cursus een latere startdatum en niemand ziet dat jouw product nog gemaakt moet worden. Het enige wat jij moet weten is: welke behoefte vervul je of welk probleem los je op en wat is het gewenste resultaat? En daarmee kun je in hoofdlijnen uitleggen hoe jouw online cursus eruit komt te zien.