fbpx

Vrijwel iedere ondernemer die onderneemt voor meer vrijheid droomt ervan: het opzetten van een winstgevende online cursus. Met als resultaat dat je niet meer jouw uren hoeft om te zetten in geld, maar jouw kennis omzet in waarde. Maar hoe maak je nu een succesvolle online cursus? In dit artikel krijg jij een stappenplan voor de opzet van jouw online cursus.

In 8 stappen naar een online cursus

Het bedenken van een online cursus lukt de meeste mensen wel. Alleen het succes van jouw online cursus zit hem meer in jouw werkvolgorde. Het is belangrijk om vanaf moment 1 jouw verwachtingen helder te hebben én te weten of er überhaupt mensen zitten te wachten op jouw aanbod. Weet je dit niet 100% zeker? Dan is de kans groot dat jouw online training gaat floppen. Daarom hieronder het stappenplan: in 8 stappen naar een winstgevende online cursus. 

Stap 1: Wat is jouw doel?

Het gevaar van het maken van een online cursus zit hem vooral in jouw eigen verwachtingen. Naar mijn mening moet je vanaf moment 1 een hele duidelijke keuze maken voor jezelf en een stip op de horizon zetten. Als jij niet de commitment met jezelf aangaat en er niet volledig voor gaat, een online training opzet en gaat afwachten tot de klanten zelf naar je toe komen, dan weet je nu al dat het niks gaat worden.

Het is belangrijk dat jij voor jezelf gaat bepalen wat jij wilt bereiken met een online training. Wat moet het gaan opleveren? Wil je volledig overgaan op dit (meer passieve) verdienmodel? Of wordt het meer een soort bijvangst? Dit is van groot belang in de keuzes die je hierna gaat maken en hoeveel tijd jij wilt investeren in het opzetten van dit verdienmodel.

 

Stap 2: Ken de behoefte van jouw klant

De ideale klant… Iedere businesscoach hamert erop. En in het stappenplan voor een online cursus kunnen we er ook niet omheen. Iedere ondernemer denkt zijn of haar ideale klant wel voor zich te zien. Maar weet je ook écht waar jouw klant naar verlangt? Het kennen van de problemen en behoeften van jouw klant is cruciaal in de opzet van jouw nieuwe aanbod. Natuurlijk kun je zelf wel ‘ongeveer’ bedenken wat jouw klant nodig heeft. Maar heeft diegene daar zelf ook nu behoefte aan? Dat weet je pas als je er onderzoek naar doet.

Wil je meer weten over het ontrafelen van het meest urgente probleem van jouw ideale klant? Tijdens Launch Before You’re Ready laat Birgit je zien hoe je met één simpele vraag ontdekt waar jouw doelgroep nu echt op zit te wachten. Daarmee check je de hit-potentie van jouw cursus én weet je zeker dat het aanbod spot-on is. Ik hoef je vast niet te vertellen dat je daarmee super veel invloed hebt op de lancering en het succes van jouw gloednieuwe cursus.

 

Stap 3: Bepaal de vorm

Zodra je weet wat jouw doel is en waar jouw doelgroep behoefte aan heeft, is het tijd om een globaal plan te gaan maken voor jouw online cursus. Bepaal op welke manier jij een online cursus wilt geven. Denk aan:

 • Hoe ga je de cursus geven? Bijvoorbeeld met video’s die je vooraf opneemt, live webinars of ga je het combineren met geschreven tekst en audio?
 • Op welke manier ga je de deelnemers in actie zetten? Denk aan: werkboeken en templates.
 • In welke mate wil je extra support bieden? Je kan het houden bij enkel een online leeromgeving, maar je kan ook een community maken voor vragen of eens per maand een live Q&A houden.

Dit geeft je richting voor stap 4 en 5.

 

Stap 4: Kies jouw benodigde tools

Als je weet in welke vorm jij jouw online training wilt gaan gieten, kun je ook bedenken welke tools en systemen je nodig hebt voor het opzetten en verkopen van jouw aanbod. Wanneer je bijvoorbeeld jouw klanten de kans wilt geven om vragen te stellen, kan een community of forum handig zijn. En als je live webinars of Q&A’s wilt geven, zal je moeten kijken naar een tool die dit mogelijk maakt.

In de basis heb je voor de meeste online cursussen de volgende tools nodig:

 • Een website met webshop: dit maakt het mogelijk  om verkooppagina’s te maken en klanten meteen te laten afrekenen. Bijvoorbeeld WordPress met WooCommerce.
 • Een betaalsysteem: een webshop heeft een betaalsysteem nodig om betaalmogelijkheden zoals iDeal in te schakelen. Een bekend systeem is Mollie.
 • Een leeromgeving: de omgeving waar jij jouw online lessen in gaat zetten, zoals LearnDash.
 • Een mailsysteem: met een mailsysteem (bijvoorbeeld MailBlue) zorg je ervoor dat facturen, inloggegevens en andere aanvullende informatie verzonden kunnen worden naar jouw klanten. En het is natuurlijk een ijzersterke marketingtool.
 • Een marketingkanaal: om aan klanten te komen, zal je gebruik moeten maken van marketing. Zie ook stap 7.
 • Eventueel extra tools voor: webinars, community, etc.

stappenplan online cursus maken

Stap 5: Van onderwerp naar inhoud

Oké! De technische basis van jouw online cursus staat. Nu gaan we de blueprint van jouw online cursus bedenken. Let op: niet volledig uitwerken! Het is fijn om voor jezelf te bedenken wat je jouw klanten wilt gaan leren. Het resultaat van dit ontwerp is dat je weet wat je gaat verkopen, waardoor je jouw cursus al kan verkopen voordat deze volledig af is. Maar je maakt hiermee ook een soort stappenplan die je straks (in stap 8 van het stappenplan voor een online cursus) enkel hoeft uit te voeren.

Dus wat gaan we doen?

 1. Pak het meest urgente probleem van jouw doelgroep erbij.
 2. Schrijf dit op een groot vel papier en geef antwoord op deze vragen:
  • Wat moet jouw klant weten om zijn probleem op te lossen?
  • Wat moet jouw klant doen om zijn probleem op te lossen?

Nu heb je eigenlijk alle onderdelen (en opdrachten) van jouw online training op papier staan. Daarna is het een kwestie van onderwerpen bundelen en een logische volgorde bedenken. Daarbij hoef je jezelf enkel af te vragen: wat hoort bij elkaar? Wat moet jouw klant als eerste weten? En welke stap komt daarna?

Met als resultaat dat je de modules en submodules op papier hebt staan.

 

Stap 6: Bepaal de prijs

Nu je weet hoeveel waarde je gaat bieden, kun je ook bedenken welke prijs je aan jouw aanbod wilt hangen. De prijs is iets wat veel mensen erg lastig vinden. Je wilt het niet te duur maken, maar je wilt jezelf ook niet wegcijferen. Zelf kies ik ervoor om op wat meer strategische wijze naar de prijs te kijken:

 • Hoeveel autoriteit heb jij? Ben je nog relatief nieuw op de markt en moet je jouw naamsbekendheid nog opbouwen? Of weet jouw ideale klant jou al goed te vinden en ziet deze jou als een autoriteit binnen het vakgebied?
 • Wie is jouw doelgroep? Particulieren kijken vaak anders naar investeringen, dan ondernemers. Maar ook binnen ondernemers heb je gradaties, waarin starters vaak (!!) nog nieuw zijn met investeren en de  gevorderde ondernemers makkelijker meer geld uitgeven.
 • Welke rol speelt dit product binnen jouw onderneming? Een product ter kennismaking kan goedkoper zijn, dan een exclusief programma op hoog niveau.
 • Aan hoeveel mensen wil je het gaan verkopen? Als je aan de massa wilt verkopen werk je vaak met lager geprijsde producten en wanneer je kiest voor exclusiviteit dan gaat de prijs vaak flink omhoog.
 • Op welke manier ga je verkopen? Wanneer je jouw product verkoopt tijdens een lancering, aan je maillijst of tijdens een webinar, dan doe je vaak een ‘goedkoper’ aanbod. Terwijl je op jouw website de ‘echte’ hoge prijs neerzet.

Deze 5 vragen geven je een leidraad voor het bedenken van jouw prijs. Maar ik kan me voorstellen dat je het nog iets concreter wilt hebben. Over het algemeen zit een instapproduct (kennismakingsproduct) tussen de €50 en €500 euro en een hoofdproduct tussen de €500 en €3500. En is het echt exclusief? Dan kan het makkelijk over de €3500 gaan. 

Stap 7: Tijd om te verkopen!

Deze stap uit het stappenplan voor een online cursus verbaast je wellicht. We gaan nu namelijk niet de training maken, maar we gaan hem eerst verkopen. Zo voorkom je dat je extreem veel tijd besteedt aan het maken van jouw training en daarna niemand hem koopt.

Je hebt nu alle benodigde informatie verzameld om promotie te kunnen doen voor jouw online training. Je weet namelijk waar jouw doelgroep behoefte aan heeft, welke vorm en welke inhoud je gaat aanbieden. Giet dit in een verkooppagina en start met verkopen.

Ga lekker aan de slag op social media, stuur mails naar jouw maillijst en lanceer jouw gloednieuwe aanbod!

Tip: zet in jouw promotie een startdatum. Zo weten jouw klanten vanaf wanneer ze kunnen beginnen met de training én hoef je zelf de inhoud nog niet af te hebben.

Stap 8: Maak de training

Zodra de eerste klanten binnenstromen en jouw startdatum nadert, ga je de eerste module(s) maken. Dit betekent dat het maken van een training heel behapbaar wordt. Je hoeft bijvoorbeeld niet in 1x 60 video’s op te nemen, maar je maakt iedere week een paar nieuwe en vult de leeromgeving langzaam verder in.

Dit is niet alleen prettig voor jouw eigen planning, maar het maakt ook dat je gebruik kan maken van de input van jouw cursisten. Stellen ze veel vragen over onderwerp X? Dan weet jij dat dat onderwerp wat extra informatie nodig heeft. Op deze manier zorg je ervoor dat jouw klanten maximaal tevreden zijn. (Goed voor de reviews. ;)) En kan jij het aanbod beter laten aansluiten op hun wensen, waardoor je bij de volgende lancering nog makkelijker klanten aantrekt.

Ga jij een online cursus maken?

Als jij al deze stappen uit het stappenplan voor een online cursus trouw opvolgt, heb je straks een ijzersterke online cursus staan. Zoals ik in de intro al zei: het bedenken van een online cursus is niet het moeilijkste gedeelte. De meeste ondernemers lopen vast op het vlak van verkopen en lanceren. Terwijl dat juist zo tof is om te doen!